سالانه تعداد افراد بسیار زیادی برای مشرف شدن به خانه خدا و سرزمین وحی ثبت نام میکنند و بسیاری از آنها نیز موفق میشوند که این عبادت را به جای بیاورند اما بعضی از افراد به دلایل مختلفی همچون بیماری، فوت، مشکلات شخصی و … قادر نخواهند بود که در زمان مقرر به سفر حج بروند و ناچار خواهند بود که بلیت خود را به دیگران واگذار کرده و با فروش فیش حج خود امکان سفر به مکه را برای فرد دیگری مهیا کنند. خرید و فروش فیش حج امروزه رواج بالایی پیدا کرده و افرادی که توان مالی و جسمی کافی داشته باشند میتوانند با خرید این فیشها و بدون آنکه برای طولانی مدت منتظر باشند به خانه خدا مشرف شده و کاملترین عبادت دین اسلام را اجرا کنند. در ادامه مطلب به بررسی نحوه انتقال فیش حج و شرایط آن پرداخته میشود.
منظور از انتقال فیش حج چیست؟
بسیاری از افرادی که برای سفر حج ثبت نام کردهاند و بعد از مدتها نوبت اعزام آنها فرا رسیده، به دلایل مختلف شرایط سفر را نداشته و قادر به عزیمت به سرزمین وحی نیستند. در این شرایط افراد میتوانند اقدام به فروش فیش حج تمتع یا حج عمره خود و انتقال بلیت آن به افراد دیگر نمایند. در حقیقت انتقال فیش حج به این معنی است که دارنده بلیت حج شخصاً عازم مکه نمیشود و به جای او فرد دیگری به سفر حج میرود.
قوانین و شرایط نقل و انتقال فیش حج
- خرید و فرش و نقل و انتقال فیش حج باید در مراکز معتبر و قانونی انجام شده و به تائید اداره حج و زیارت برسد. متأسفانه امروزه افراد کلاهبردار زیادی در تلاش هستند که در این حوزه کسب سود کنند به همین دلیل کسانی که اقدام به خرید یا فروش فیش حج میکنند حتماً باید به قوانین و مقررات آشنایی داشته باشند و تمام مراحل خرید و فروش و انتقال فیش حج را در دفترخانههای رسمی و ارگانهای مورد تائید اداره حج و زیارت انجام بدهند.
- مهمترین قانون و شرط انتقال فیش حج حضور فرد انتقال دهنده و فرد دریافتکننده فیش در تمامی مراحل خرید و فروش است.
- دارنده و خریدار فیش حج باید برای دریافت مجوز درخواست به دفاتر زیارتی حج و زیارت معتبر مراجعه کرده و در آخر با تنظیم و امضا صلحنامهای در دفتر اسناد رسمی و تحویل آن به دفتر زیارتی، فیش جدید صادر و فیش قبلی توسط بانک ملی باطل گردد.
- با ارائه مدارک فروشنده و خریدار به دفاتر رسمی و قبل از آن تفاهمنامه انتقال ثبت شده در دفتر زیارتی و برگه مجوز انتقال سازمان حج و زیارت به دو طرف تحویل داده خواهد شد.
- اصل شناسنامه و کارت ملی و اصل فیش حج از مهمترین مدارکی است که فروشنده فیش حج در زمان مراجعه به دفترخانه به همراه داشته باشد.
- نکتهای که در زمان خرید و فروش فیش حج باید در نظر گرفت است که است که حتماً فیش حج در شهری به فروش برسد که در آن خریداری شده است. به عنوان مثال فیش حجی که در تهران خریداری شده نباید در همدان و شهرهای دیگر به فروش برسد.
- انتقال فیش ودیعه گذاری فقط زمانی برای دومین بار قابل انجام خواهد بود که یکی از نسبتهای پدر، مادر، همسر، فرزند، خواهر و برادر در میان خریدار و فروشنده حضور داشته باشند و این نسبت با استناد به اصل مدارک شناسایی آنها، قابل اثبات باشد.
- فیش حج فرد متوفی، به وارث او تعلق دارد و وارث میتوانند بر اساس قانون و به قیمت روز، فیش را فروخته و عملیات نقل و انتقال آن را انجام بدهند. در مواردی که دارنده قبض فوت نموده یکی از وراث با ارائه وکالتنامه رسمی میتواند نسبت به تکمیل و امضاء فرم درخواست انتقال اقدام نماید.
- انتقالگیرنده نباید دارای سن کمتر از هجده سال باشد مگر اینکه انتقال قبض از پدر، مادر، همسر، فرزند، برادر یا خواهر به متقاضی باشد که در این صورت شرط ذکر شده کنترل نمیگردد.
- تشرف انتقالگیرنده در حج تمتع جاری منوط به وجود ظرفیت خالی در کاروانها خواهد بود.
- درخواستهای انتقال قبوض ودیعه گذاری فاقد اولویت تشرف مطلقاً قابل رسیدگی نخواهد بود مگر اینکه متقاضی قصد انتقال آن به یکی از بستگان درجه یک (پدر، مادر، برادر، خواهر، فرزند و همسر) را داشته باشد.
انتقال و فروش فیش حج
انتقال فیش حج و فروش آن میتواند شرایط ویژهای داشته باشد و فرد انتقال دهنده و فرد انتقال گیرنده باید تمام قوانین و شرایط این جابجایی را بدانند. به صورت کلی فروش فیش حج عمره و تمتع و انتقال آن در دفاتر رسمی زیارتی انجام شده و مراحل آن به شرح زیر خواهد بود:
- انتقال دهنده و انتقال گیرنده باید همزمان به دفاتر زیارتی مورد تائید سازمان حج و زیارت مراجعه کنند.
- دفتر زیارتی باید اطلاعات را ثبت کرده و درخواست مجوز مبنی بر انتقال قانونی مالکیت فیش را صادر میکند.
- طرفین باید مدارک شناسایی خود را به همراه اصل فیش حج به دفتر زیارتی تحویل بدهند
- درخواست مجوز مالکیت و همچنین مدارک مربوطه باید به سازمان حج و زیارت ارائه شود
- معرفینامه برای ارجاع به دفتر اسناد رسمی صادر شود
- امضای صلحنامه در دفتر اسناد رسمی ثبت شود
- معامله ثبت شده و فیش با مالکیت خریدار در دفتر اسناد رسمی صادر گردد.
قیمت فیش حج
با توجه به قوانین نقل و انتقال فیش حج، فیشهای صادر شده در هر شهر و استان باید در همان شهر یا استان به فروش برسد و همین امر باعث میشود که قیمت فیش حج در نقاط مختلف متفاوت باشد. میزان عرضه و تقاضا، زمان خرید و فروش فیش، استان و شهر صدور فیش و … از مهمترین پارامترهای مهم در تعیین قیمت فیش حج هستند.